Arv och Testamente
Spanskt Testamente
Om du har ett hus- eller bankkonto eller några fastigheter i Spanien, rekommenderar vi att du upprättar ett spanskt testamente. Ditt testamente underlättar för dina arvingar att hantera arvet, och de måste också ha ett NIE-nummer för att kunna ärva. Huvudskälet för att ha ett spanskt testamente är att det gör arv och testamente mycket enklare att hantera för dina arvingar. Du kan anställa en advokat som hjälper till att utarbeta testamentet på både svenska och spanska. När dokumentet är klart måste du gå till en spansk notarie för att underteckna det tillsammans med en översättare.
Arv och testamente
Om du anlitar en advokat kommer de att ta hand om allt pappersarbete. I Spanien är det obligatoriskt att underteckna testamentet inför en notarie, och du behöver inte ta med vittnen. När testamentet har undertecknats kommer det att registreras på notariatkontoret. Det spanska centrala testamentesregistret kommer att informeras om att testamentet finns på det specifika notariatkontoret. Därmed kommer alla arvingar att kunna hitta testamentet när det behövs.
Välj den lag som styr ditt arv
Det finns en ny europeisk förordning (EU 650/2012) som ändrar arvslagen efter den 15 augusti 2015. Denna nya förordning föreskriver att när en person dör och är bosatt i ett europeiskt land. Om bosättningslandet skiljer sig från det land där personen har sin nationalitet, gäller arvslagen där. Arvsreglerna bestäms alltså av lagen i det land där personen var bosatt vid sin död. Detta innebär att om en svensk medborgare är pensionerad och bosatt i Spanien gäller spansk lag.
Arv och testamente
Arvslagen som styr hens arv blir spansk lag om inget annat anges i ett testamente. Personen kan i sitt spanska testamente ange att dödsboet ska regleras enligt svensk lagstiftning. Det är därmed mycket viktigt för dig att uttryckligen ange i ditt testamente vilket lands lagstiftning du väljer att reglera ditt arv. Arv och testamente är avgör ande för att säkerställa att dina önskemål respekteras vid dödsfall. Detta är viktigt eftersom till exempel den spanska arvslagen är annorlunda än den svenska arvsrätten. Därför är det mycket viktigt att prata med oss om hur detta kan påverka din unika situation och vad du behöver göra åt det.
Arv i Spanien
Arv och testamente
Motivet med denna information är att enkelt förklara arvsregler och hur arvsprocessen fungerar i Spanien. Grundprincipen är att du som bor i Spanien omfattas av spanska arvsregler vid dödsfall. En ny europeisk förordning (EU 650/2012) ändrade arvslagen från och med den 15 augusti 2015. Förordningen föreskriver att om en person dör och bor i ett europeiskt land, gäller det landets arvslag. Detta gäller om personen inte har ett testamente som anger att svensk lag ska reglera dödsboet. Arv och testamente är avgörande för att dina önskemål ska följas vid dödsfall utomlands. Det är mycket viktigt att ange i ditt testamente vilket lands lagstiftning som ska gälla. Spansk arvslag skiljer sig från svensk arvsrätt på flera viktiga punkter. Vi rekommenderar att du upprättar ett spanskt testamente för att förenkla arvsproceduren. Detta gör arvsprocessen smidigare och minskar arvsskatten för dina arvingar i framtiden.
Förfaringssätt för att förbereda arvsdeklaration i Spanien- Arv och Testamente
Arv och Testamente
I de fall där inget testamente finns måste arvtagarna upprätta en arvsdeklaration. Denna kan förberedas i Sverige och översättas till spanska av en auktoriserad översättare. Alternativt kan den upprättas direkt i Spanien genom att visa upp nödvändiga dokument. När alla handlingar har förberetts, upprättas arvsdeklarationen i Spanien enligt lag. Därefter betalas skatterna innan registreringen hos relevant myndighet sker. Arv och testamente säkerställer en korrekt fördelning av tillgångar enligt den avlidnes önskemål. Vi rekommenderar att du upprättar ett spanskt testamente för en smidigare arvsprocedur. Det spanska testamentet kan omfatta alla tillgångar som finns eller förväntas finnas i Spanien. Anlita en expert för att strukturera skatterna och minska arvsskatten för dina arvingar.
Arv och Testamente
Som första steg måste man ansöka om intyg på den avlidnes Sista Önskan. Detta intyg, kallat Ultimas Voluntades, utfärdas av Ministerio de Justicia i Spanien. Intyget visar alla testamenten den avlidne upprättat i Spanien. Det senaste upprättade testamentet betraktas alltid som giltigt enligt spansk lag. Ansökan är obligatorisk även om inget testamente finns i Spanien. Dödsfallsintyget från Registro Civil måste bifogas ansökan om Ultimas Voluntades. Om dödsfallet inträffat utomlands måste dödsfallsintyget legaliseras och översättas till spanska. Efter mottagandet av Ultimas Voluntades hämtas testamentet hos spansk Notarie. Saknas spanskt testamente men finns svenskt, måste detta legaliseras och översättas.
Arv och bouppteckning vid dödsfall utanför Spanien
Vår erfarenhet visar att varje arvskifte är unikt på grund av många olika variabler. Dessa variabler påverkar arvsskatten i Spanien i varierande grad beroende på specifika omständigheter. Ambitionen med denna information är att förklara arvsskatten på ett generellt och begripligt sätt. Arvsskatten i Spanien är inte överdriven utan anses rimlig av många fastighetsägare. Arv och testamente spelar en central roll för att hantera eventuella skatter vid dödsfall. Skattenivån är tillräckligt rimlig för att locka tusentals européer till investeringar i Spanien.
Att göra vid ett dödsfall:
- Kontakta via sin skatterepresentant/advokat/juridiska ombud den lokala skattemyndigheten för att begära om anstånd med ytterligare 6 månader rörande betalning av arvsskatt.
- I Sverige ska man invänta tills bouppteckning efter den avlidne är inskriven och klar.
- Först nu, kan man börja åtgärda arvskiftet i Spanien. Med hjälp av din representant eller advokat så kan de börja att upprätta handlingar som de spanska myndigheterna kommer att kräva för att omlagfara lägenheten i ditt namn:
- Först och främst vill de spanska myndigheterna veta att den avlidne verkligen ÄR avliden, därför ska du ha ett Dödsfallsintyg med släktutredning som utfärdas av Skattekontoret i Sverige.
- Sedan är myndigheten mycket intresserad av vad den svenska lagen säger om VEM som ärver den avlidne, detta kan du påvisa genom att visa upp den svenska Bouppteckningen efter den avlidne.
Ovanstående dokumentation måste översättas till spanska av en auktoriserad översättare och därefter förses med s.k. Apostillestämpel.
Läs merLäs mindre
Frister och avgifter vid bouppteckning i Spanien
Först behöver man inte stressa med att lämna in bouppteckningen till myndigheterna i Spanien. Man får automatiskt en frist på sex månader från dödsdagen. Fristen kan förlängas med ytterligare sex månader om det behövs. Om bouppteckningen lämnas in efter fristen kan förseningsavgift och ränta tas ut. Avgiften och räntan blir högre om bouppteckningen lämnas in flera år senare. Det handlar inte om oöverkomliga belopp, men kan vara högre om det dröjer. Ryktet om att spanska staten kan konfiskera fastigheten är felaktigt, eftersom Spanien är en rättsstat.
Konkreta åtgärder vid dödsfall:
- Beställa ett dödsfallsintyg med släktutredning från den svenska skattemyndigheten
- Kopia av det sista svenska testamentet om sådant funnits eller uppgift om eventuellt spansk testamente.
- Kopia av den svenska bouppteckningen som inlämnats till vederbörande. Om den redan registrerats desto bättre. (Översättning till spanska skall innefatta bara lämpliga delar av den).
- Kopia på lagfartsbevis i Spanien för den aktuella fastigheten.
- Kopia på den sist inbetalda fastighetsskatten i Spanien
- Kopia på saldo per dödsdagen av ev. bankkonto i Spanien
- Kopior på övriga tillgångar belägna i Spanien per dödsdagen (exempelvis, aktier som emitterats av spanska företag och liknande)
Alla ovannämnda handlingar och dokument måste bestyrkas och legaliseras samt översättas av Auktoriserad översättare till spanska. I båda fallen skall dokumenten verifieras med stämpeln så kallad Apostille.
Skilsmässa Spanien, Torrevieja
Arv och testamente
Hur genomförs en skilsmässa i Spanien?
Arv och testamente
Skilsmässan i Spanien kan genomföras med ömsesidigt samtycke eller genom en rättegång vid domstolarna i staden där makarna hade sin senaste registrerade adress. Skilsmässan kan genomföras med ömsesidigt samtycke eller genom en stämningsansökan från en av makarna.
Läs merLäs mindre
Skilsmässa i Spanien: Viktiga Steg och Process
För att behandla detta krävs endast äktenskapsbevis och eventuella barnens födelsebevis. Du måste också bevisa att du bor eller har bott i Spanien innan separationen (Certificateado Padrón-Inhabitants Office).
A-. Vid ömsesidig skilsmässa ska makarna underteckna ett förlikningsavtal som fastställer: vem som får vårdnaden om barnen, vem som behåller fastigheten eller boendet i gemensamma fastigheter, om något underhåll för barnen ska betalas, samt kompensation och avveckling av gemensamt ägande.
Förutom detta förlikningsavtal krävs vigselbeviset och eventuella barns födelsebevis.
Cirka en månad efter godkännandet av det ömsesidiga samtycket kommer domaren kalla makarna för att ratificera förlikningsavtalet, och därefter kommer skilsmässo-domen att meddelas omedelbart.
Skilsmässa i Spanien: Viktiga Steg och Process
B-. Om makarna inte kan nå en överenskommelse måste rättegång inledas för att fastställa: vem som får vårdnaden om barnen, vem som behåller egendomen eller bostaden, om underhåll ska betalas, samt kompensation och reglering av gemensamt ägande.
När rättegången godkänts och svaranden delgivits, kommer svaranden att ha 20 arbetsdagar på sig att svara, och därefter fastställer domaren ett datum för rättegången där båda makarna måste närvara.
Vår byrå är specialiserad på dessa frågor och kan hjälpa dig att lösa din situation. Vi är noga med skilsmässoärenden och skyddar alltid dina intressen.
Att sälja gemensamt ägd egendom efter skilsmässa
När en fastighet ska säljas efter en skilsmässa finns det flera juridiska och administrativa aspekter att ta hänsyn till, särskilt om försäljningen involverar fler än en ägare eller om det finns barn inblandade. Här är några viktiga punkter och krav som kan behöva uppfyllas för att säkerställa att försäljningsprocessen sker på ett korrekt och smidigt sätt:
Läs merLäs mindre
"Dokumentkrav vid Fastighetsförsäljning efter Skilsmässa
- Om en fastighet har förvärvats för ett antal år sedan och de ursprungliga ägarna under tiden har separerat genom skilsmässa, gäller följande: Svensk fastighetsregister och uppdelning av egendom (måste kopieras) och (översatt) om det finns stora värden inblandade, måste detta göras av en auktoriserad översättare, Notarius publicus, Apostille stämpel.
- Om det finns barn i laglig ålder måste de, i en särskild fullmakt, avstå från alla fordringar eller utan förbehåll godkänna en försäljning. Som måste undertecknas inför Notarius publicus i Sverige och en Apostille-stämpel eller i det land där barnet / barnen bor när fullmakten utarbetas.
- Om barnen är minderåriga och den säljande parten inte är en vårdnadshavare, måste den andra parten utarbeta sin egen fullmakt där den godkänner försäljningen och inte ställer några krav.
- Om den säljande parten under tiden har gift om sig och i det nya äktenskapet så finns det barn som tillhör den andra parten, som är myndig, följer med dem, måste de också godkänna en försäljning.
- Bevis på identitet krävs också för alla som är involverade i processen och dessa måste certifieras av en notarius publicus, Apostille-stämpel,(se punkt 2).
- Passkopia av alla, om tillgängliga (se punkt 3)